pondělí 17. listopadu 2014

Význam a zvyky adventu

Čas adventu je dnes spíše synonymem shonu, stresu, přezdobených supermarketů s koledami, které v nich vyhrávají již od listopadu. Pyšnící se přeplněnými regály, zbožím křičícím: „ Kup si mě! Já jsem nejlepší! Mě musíš mít! Beze mě to vůbec nepůjde!”






Víme vůbec, co je to advent?

Advent, čas čtyř týdnů, odměřuje blížící se Vánoce. Toto časové ustálení datujeme již od 11. století. Jeho název pochází z latinského slova „adventus“ – „příchod“, čekání na příchod Spasitele. Původně to byl čas zasvěcený klidu, rozjímání, půstu.

Tradičním symbolem adventu je adventní věnec, který byl dříve vystavován do okna, dnes již věnec do oken nevystavujeme a je dominantní ozdobou stolu, či stolečku.  Dle tradice by měl být laděn do fialové barvy. Základna věnce je ze zelených rostlin, symbolizující život jako takový. Dominantou věnce jsou čtyři svíce, které se zapalují postupně a ve směru hodinových ručiček.

Každá svíce znázorňuje jeden ze čtyř týdnů adventního doby, respektive neděli. Jednotlivé neděle bývají označovány dle vzácnosti kovu, první v pořadí nazýváme železnou, druhou bronzovou, třetí stříbrnou a té poslední, která předchází Štědrému dni, dáváme přívlastek zlatá. Jednotlivé svíčky mají ještě svůj specifický význam a poselství:

První ze svící by měla být již ve zmíněné fialové barvě, nesoucí symbol NADĚJE.
Druhá v pořadí představuje MÍR a měla by mít rovněž fialovou barvu.
Třetí svíce nesoucí symbol PŘÁTELSTVÍ by měla být v růžové barvě a přizdobená růžovou mašli.
Čtvrtá je opět fialová nesoucí znak LÁSKY.
Tradice umožňuje umístit i pátou svíčku, která by měla být v bílé barvě a představuje samotného Krista. Tato poslední pátá svíce se zapaluje v podvečer Štědrého dne.

Adventní doba přináší i mnoho dní nesoucí různé pranostiky a tradice. Na některé bychom neměli zapomenout, jako například:
4. 12. svátek sv. Barbory
Tento den se pojí s tradicí trhání větviček, nejčastěji třešňové. Pokud tato větvička rozkvetla ve Štědrý den, přineslo domu štěstí, radost. Pokud tak učinila mladá neprovdaná dívka, mohla se těšit na vdavky.
6. 12. svátek sv. Mikuláše
Dle tradice sv. Mikuláš obdarovává hodné děti v podvečer, tj. 5.12.
13. 12. svátek sv. Lucie
„Lucie, noci upije“

V tento den by měl být náš dům poklizen a hodný příchodu narození Ježíška.

Žádné komentáře:

Okomentovat