pondělí 26. ledna 2015

Lyžařské školičky

Pokud se těšíte na hory a plánujete jak zabavit děti, určitě zvažte lyžařskou školičku (dále jen školka nebo LŠ). Má to 2 velké výhody. Zaprvé budete mít čas na lyžování, aniž byste se museli bát o své děti. A za druhé máte jistotu, že se váš potomek naučí správné technice.

Pro jak staré děti je určená LŠ

Záleží na konkrétním provozovateli školky, jak starým dětem se bude věnovat. Standardně se však setkáte s tím, že je určena pro děti od 4 let. Ovšem, co si budeme povídat, není čtyřleté dítě, jako čtyřleté. V příslušné LŠ tak tedy mohou posoudit, zda Vaše dítko, ač třeba ještě nedosáhlo hranice 4 let, by bylo schopné lyžařské výuky. Záleží tak i na vzájemné domluvě a možnostech toho kterého instruktora.

Lyžařské vybavení pro děti

Vaše dítko de facto ještě nestálo na lyžích a nemáte pro ně lyže, boty, vázání? Je to pochopitelné, protože u malých dětí si nemůžete být jisti, zda je lyžování chytne, či nikoliv. A „vyhodit“ ne stovky, ale až tisíce do lyžařské výbavy, by byla jistě škoda.
Dobrou zprávou je, že si lze vybavení půjčit ve specializovaných obchodech (např. Madeja Ostrava) a také některé ze školek poskytují svým klientům kompletní lyžařské vybavení. V případě, že lyžování Vaše dítě chytne, pak mu můžete pořídit kvalitní lyžařskou výstroj.

Co se děti naučí v LŠ

Děti se seznámí s lyžařským vlekem. V jejich případě si však nacvičí nasedání, vysedání na speciálním dětském lyžařském vleku. Děti se také budou učit tzv. obloučkům. Seznámí se teoreticky i prakticky se základy lyžování.
Naučí se s lyžemi chodit po rovince, nazouvat je, vyzouvat, vstávat z pádu, provádět obraty. Také si procvičí mírné i strmější stoupání do svahu, následně sjíždění ze svahu. Důležité je také si osvojit tzv. sjezdový postoj, který je odpichovým můstkem dalšího lyžování. Jakmile bude zvládnutý sjezdový postoj, pak může přejít instruktor k ukázce sjezdu šikmo svahem a kolmo. Instruktor také dětem ukáže, jak při sjezdu zastavit aj.


Pokud chcete svou ratolest při výuce sledovat, doporučujeme to dělat z povzdálí. Děti pak ztrácí koncentraci a přestávají se snažit.


Příklady LŠ v kraji

Žádné komentáře:

Okomentovat