středa 7. ledna 2015

Péče o zuby u nejmenších

Zubní kaz, plomba… to jsou slova, při kterých naskočí husí kůže i otrlejším dospělým. Jak snížit výskyt těchto strašáků a obav ze zubaře u našich dětí?

Se správnou péčí o dětský chrup musíme začít již od prvního mléčného zubu. Postupně tím vytvoříme správné hygienické návyky a základ pro zdravé stálé zuby.

Ze začátku nám stačí použít silikonový kartáček, který se dává na prst, později přidáme dětskou zubní pastu (děti ji mají zpočátku tendenci polykat, proto stačí začít malým množstvím). Zubní pasta pro dospělé není vhodná vzhledem k velkému množství fluoridů. Čistíme ráno a večer před spaním. Tím si dítě zvyká, že mu někdo sahá do pusy. Po večerním čištění již nesmí dítě pít slazené nápoje (pokud používá dudlík, tak jej rozhodně do ničeho nenamáčejte - např. obvyklá rada babiček, namočit dudlík do medu), aby nemělo poškozenou sklovinu (tak vzniká černání zubů). Dětský zubní kartáček je vhodné pořídit při objevení první stoličky.

První návštěvu stomatologa by mělo dítě absolvovat již v jednom roce. Na ní se hlavně seznámí s lékařem a prostředím, aby se pro něj následující návštěvy nestaly strašákem. Preventivní prohlídky se pak opakují co půl roku.

Správná technika čištění dětských zubů

Zásadně nevhodná je tzv. horizontální technika (čištění „od ucha k uchu“). Mléčný chrup je vhodné čistit malinkými krouživými pohyby, kdy s kartáčkem pohybujeme téměř na jednom místě.

Jakmile se začíná objevovat stálý chrup, přejdeme postupně na tzv. stíravou techniku čištění zubů. Kartáček při ní přiložíme k dásni tak, aby štětinky směřovaly šikmo ke kořeni zubu a čistíme jemnými krouživými nebo stíravými pohyby, dva až tři zuby najednou. Tento pohyb je třeba opakovat 3x až 5x. Názornou ukázku naleznete v odkazu na konci článku.

Přibližně od tří let je dítě schopno si zuby „vyčistit“ samo. Je však nutné, aby rodiče chrup zkontrolovali a dočistili správnou technikou. Na provádění ústní hygieny by měli dohlížet přibližně do 10 let věku dítěte.

Zdroje:          

MUDr. Pavel Doležálek, Ostrava

http://ona.idnes.cz/video-jak-si-spravne-cistit-zuby-doz-zdravi.aspx?c=A120605_095955_zdravi_pet


        

Žádné komentáře:

Okomentovat